Tiden det tar att få ett bygglov beviljat varierar beroende på kommunen och omfattningen av projektet. Generellt kan det ta mellan 6-12 veckor, men komplexa projekt kan ta längre tid.
Vi kan hjälpa dig att hålla koll på processen och se till att allt går så smidigt som möjligt. Formellt har Kommunerna ett åtagande att behandla ansökan inom 10 veckor, men det är inte alltid att de klarar det. Du ska få ett beslut inom tio veckor från det datum då din ansökan om lov bedömts vara komplett. Handläggningstiden kan vid behov förlängas med ytterligare tio veckor.
Kommunens handläggningstid räknas från det ansökan är komplett
Handläggaren gör en bedömning av din ansökan för att se om den innehåller kompletta handlingar, det vill säga alla handlingar som behövs och om de är fackmässigt utförda. Om något saknas eller behöver förtydligas kommer vi att kontakta dig.
Handläggningstiden räknas från den dag ansökan kommit in. Om det saknas handlingar i ärendet börjar handläggningstiden räknas på nytt den dagen som ansökan kompletterats med det som saknats.
Bygglovet måste vinna laga kraft
Beslut om bygglov, rivningslov och marklov får normalt verkställas, det vill säga genomföras, 4 veckor efter det att beslutet har kungjorts i Post- och Inrikes Tidningar. Efter dessa 4 veckor får beslutet verkställas även om det inte har fått laga kraft.
Följer bygglovsansökan gällande detaljplan?
Det finns inget krav på att dina grannar ska höras om det ansökta bygglovet inte strider mot detaljplanen eller områdesbestämmelserna. Men trots detta har grannarna rätt att överklaga beslutet.
Om du ansöker om bygglov och ditt förslag följer detaljplanens bestämmelser, är väl utformat och uppfyller de tekniska krav som finns, så kan du få ett lov. Ett sådant kan beviljas utan att grannar behöver höras i processen.
Om din bygglovansökan innebär en liten avvikelse från detaljplanen, eller om den ligger utanför detaljplanelagt område skickar stadsbyggnadsförvaltningen ut ett så kallat grannehörande. Vi gör en bedömning vilka grannar som anses vara berörda av åtgärden, vem som är sakägare.
Om en negativ synpunkt kommer in, skickar vi den till dig som sökande för möjlighet till bemötande.
Efter svarstiden passerat gör handläggaren en samlad bedömning av de synpunkter som kommit in. Finns eventuella olägenheter ska de vägas mot nyttan av åtgärden.
Ofta krävs även startbesked för att du ska få påbörja byggnadsarbetet
En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden har gett ett startbesked. I mindre projekt kan du få ditt startbesked samtidigt som du får ditt beslut om lov.
Ett startbesked är ett beslut som fattas när du har visat att projektet kan antas uppfylla alla krav som ställs enligt lagstiftningen. Om du påbörjar åtgärden utan startbesked kan du bli tvungen att betala en byggsanktionsavgift.
Även om du får startbesked direkt behöver du vänta fyra veckor efter det att lovbeslutet kungjorts innan du börjar bygga. I större eller mer komplexa projekt krävs ett tekniskt samråd innan du kan få ett startbesked.