Altan & Inglasat uterum

Snabbt och smidigt hjälper vi med ritningar, ansökan och kontakt med Kommun!

Behöver du kostnadsfri rådgivning eller vill du få en offert?

Altan eller inglasat uterum i Stockholm och hela Sverige!

Att välja mellan en altan och ett inglasat uterum beror mycket på dina specifika behov, önskemål och de klimatförhållanden du bor i. Båda har sina fördelar och nackdelar, och valet avgörs ofta av hur du vill använda utrymmet och din budget. I slutändan handlar det om vad som passar din livsstil bäst.

Uterum upp till 15kvm brukar gå att bygga utan bygglov, men med bygganmälan. Altaner kan kräva bygglov i vissa fall. Läs mer nedan om regelverket och vad som krävs för att bygga altan eller uterum och gränser för när det är lovpliktigt.

I samarbete med Svea Ingenjörsbyrå AB

Bygganmälan & Bygglovshandlingar för Altan & Inglasat Uterum

Behövs bygglov för altan?

När behöver man ett bygglov egentligen, och vad gäller för en altan? I vissa fall kan altaner kräva bygglov och det kan exempelvis bero på vilken storlek den ska ha eller hur hög den planeras att bli.

Om du ska bygga en altan till ditt en- eller tvåbostadshus kan du behöva bygglov. Det beror på hur du vill bygga och var din fastighet ligger. Det är byggnadsnämnden i din kommun som bedömer om det du vill bygga kräver bygglov eller inte.

Om det inte krävs bygglov för din altan behöver du heller inte göra någon bygganmälan.

Det behövs inte bygglov för

Altan som byggs inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus eller komplementbostadhus, inte är högre än 1,8 meter, placeras minst 4,5 meter från gräns och byggnaden eller bebyggelseområdet inte är särskilt värdefullt i något avseende. En sådan altan behöver heller inte följa bestämmelserna i detaljplanen. Är det närmre 4,5 m från tomtgräns behöver du inhämta godkännande från din granne.

Vilka bygglovshandlingar behövs för en altan?

Det enklast kan vara att fråga hos din Kommun, men i Stockholm och vanligt förekommande är att man behöver redovisa:
– Fasadritning som visar de fasader som ansökan gäller.
– En enkel konstruktionsritning beskriver altanens bärande konstruktion, om den inte ligger på marken eller utförs med tak.
– En förenklad kontrollplan med punkter som säkrar kvaliteten i utförandet.
– Situationsplan som visar fastigheten med fastighetsgränser, alla existerande byggnader, anläggningar och omgivningen sedd uppifrån.

Bygganmälan / Bygglov för Uterum

Att bygga ett helt nytt uterum med både nya väggar/inglasning och nytt tak kräver bygglov om inte det håller högst 15 kvadratmeter som inte blir högre än bostadshusets nock. För uterum upp till 15 kvm krävs bygganmälan med startbesked.

Ett uterum liknar regelverket för ett attefallshus, men skillnaden är att uterummet ju vanligtvis är ihopbyggt med huvudbygnaden, medan ett Attefallshus är fristående. Bygganmälan är enklare än ett bygglov, men en anmälan är i praktiken samma sak som bygglov, som ses nedan krävs en hel del handlingar, men med bygganmälan är ändå lite enklare och kommun kommer kunna hantera bygganmälan lite snabbare.

Fasadritningen visar de fasader som ansökan gäller, sedda rakt framifrån.
Konstruktionsritning beskriver byggnadens bärande konstruktion. Den redovisar de ingående byggkomponenterna och deras dimensionering samt hur de monteras.
Förslag på kontrollplan, en kontrollplan beskriver de kontroller du som byggherre ska göra och vem eller vilka som ska utföra kontrollen. Kontrollplanen bestäms i samband med startbeskedet.
I material- och kulörbeskrivningen talar du om vilka utvändiga material och kulörer som ska användas.
Planritningen som visar byggnaden uppifrån för varje våningsplan.
En sektionsritning är en genomskärning (snitt) av byggnaden. Den visar golv, bjälklag, tak, skorsten med mera.
Situationsplanen visar fastigheten med fastighetsgränser, alla existerande byggnader, anläggningar och omgivningen sedd uppifrån.

Altan eller inglasat uterum, vilket är det bättre?

Om du värderar öppenhet och utomhuskänsla, kan en altan vara rätt för dig. Å andra sidan, om du föredrar ett mer mångsidigt och användbart utrymme hela året, kan ett inglasat uterum vara det bättre valet.

Altan och ett inglasat uterum

Båda har sina fördelar och nackdelar, och valet avgörs ofta av hur du vill använda utrymmet.

Altan:
Öppenhet och Luftighet: En altan erbjuder en öppen och luftig känsla som är perfekt för sommarmånaderna. Det är det ideala valet för dig som uppskattar direkt sol och frisk luft.
Umgänge utomhus: Perfekt för grillkvällar, solbadning, och sociala sammankomster under bar himmel.
Lägre kostnad: Generellt sett kan bygget av en altan vara mindre kostsamt än ett inglasat uterum.
Mindre skydd: Dock erbjuder den inte samma skydd mot väder och vind som ett inglasat uterum.

Inglasat Uterum:
Året-runt-Användning: Ett inglasat uterum kan användas året runt, särskilt om det är isolerat. Det skyddar mot kalla vindar, regn och snö, vilket gör det till ett bekvämt utrymme även under kalla månader.
Mångsidighet: Ett inglasat uterum kan fungera som ett extra vardagsrum, en matsal, eller till och med som en plats för avkoppling och hobbyverksamhet.
Ökad fastighetsvärde: Att bygga ett inglasat uterum kan öka värdet på ditt hem.
Högre kostnad: Kostnaden för ett inglasat uterum är ofta högre än för en altan, beroende på design och materialval.

Inglasat uterum eller oisolerat uterum?

Ska du bygga ett uterum men är osäker på om det ska vara ett inglasat, vinterbonat uterum eller ett enklare, oisolerat alternativ? Valet är viktigt, eftersom det påverkar hur du kan använda uterummet under olika årstider. Ett uterum är inte bara en estetisk tillägg till ditt hem, det höjer också din livskvalitet avsevärt och erbjuder flera fördelar.

om du väljer ett vinterbonat, inglasat uterum, får du en extra plats i ditt hem som är användbar året om, även under de kallare månaderna. Detta uterumstyp ger dig en varm och skön plats att koppla av på, oberoende av väder.

Å andra sidan, om du föredrar ett enklare, oisolerat uterum, får du en mer flexibel lösning som passar perfekt för de varmare månaderna. Denna typ av uterum ger dig möjligheten att njuta av det tidiga och vackra vårvädret och de långa sommarkvällarna, samtidigt som du skyddas från insekter och andra störande element.

Är du osäker på vad du behöver?

Att söka bygglov kan kännas komplicerat. Men var lugn, vi hjälper dig igenom hela processen. Tillsammans tar vi dig hela vägen från idé till beviljat bygglov!

Vad våra kunder säger om oss

Recension-Bygglovshjälp-1
Recension-Bygglovshjälp-2
Recension-Bygglovshjälp-3
Bygglov Stockholm

Vårt kundlöfte – det du kan förvänta av oss!

Vår affärsidé grundar sig på att kunna erbjuda både privatpersoner och företag professionell hjälp från första idé till nyckelfärdigt byggnad oavsett storlek på vision och budget.

Vi lägger stor vikt vid att sätta oss in i kundens situation för att därefter kunna anpassa lösningarna på ett optimalt sätt. Vårt fokus är en hög servicenivå, hög kvalitet och pålitliga leveranser i tid. Du får en projektledare som ger stöd i projektet och hjälper dig förverkliga ditt nästa byggprojekt.

Svea Ingenjörsbyrå AB i Stockholm är ett expansivt konsultföretag med stor erfarenhet och bred kompentens. Vi hjälper våra kunder med allt från nybyggnation av villor till projektering, beräkning, kontrollansvar och besiktning av flerbostadshus och anläggningsprojekt.

Får vi hjälpa dig med bygglovsansökan?